Zapraszam na nową domenę: KulinarnePrzeboje.pl

Ogórki małosolne i kiszone

Powszechnie wiadomo, że ogórki małosolne i kiszone to kolejne etapy tego samego procesu. Najpierw po kilku dniach mamy ogórki małosolne, a po kilkunastu - już kiszone. Średnio ogórki małosolne są już idealne po 2-3 dniach (woda zaczyna mętnieć). Jeśli zaprawiamy dużą ilość ogórków z myślą o zimie, to polecam dodać nieco więcej soli, by ogórki lepiej się zakonserwowały i byśmy mogli zimą cieszyć się pysznymi kiszonymi ogórkami. 
Pamiętajcie również o porządnym wyszorowaniu słoików i ich wyparzeniu. 


Ogórki najlepiej kupować od zaufanych gospodarzy (choć najlepiej mieć ogórki z własnej uprawy, ale nie każdy ma taką możliwość. Podczas zakupu warto pamiętać, że lepiej kiszą się ogórki o większych brodawkach.
Wielu osobom często się zdarza, że kiszone ogórki mają niestety duże, puste dziury w środku. W dużej mierze zależy to od ogórków, jakich użyliśmy. By zapobiec temu najlepiej kupować odmiany ogórków, które nie mają dużych komór nasiennych i wybierać te z mniejszymi. Na tworzenie się pustych komór ma również wpływ to, czym nawoził gospodarz ogórki i ile tego nawozu stosował. Wiadomo, że najlepszy jest nawóz naturalny, a inne chemikalia tylko szkodzą i psują jakość przetworów. Innym ważnym elementem jest nawadnianie w czasie uprawy (należy starać się o ciągłe nawadnianie ogórków, bo suchość im szkodzi). Niestety podczas kupowania ogórków jesteśmy w stanie tylko zweryfikować gatunek ogórka oraz wielkość jego brodawek, nawozy zaś i nawadnianie pozostają już poza naszą kontrolą.
By uniknąć pustych środków należy również pamiętać o odpowiednim ścisku ogórków w słoikach ;-)


1 średni (100g) ogórek małosolny ma:1 średni (100g) ogórek kiszony ma:
  • 11 kcal.
  • 0,3g białka 
  • 0,2g tłuszczu
  • 2,3g węglowodanów
  • 1,2g błonnika
  • 11 kcal.
  • 1g białka 
  • 0,1g tłuszczu
  • 1,9g węglowodanów
  • 0,5g błonnika
Przepis na ogórki kiszone i małosolne jest ten sam, różnią się one tylko czasem 'stania' w słoiku :)

Składniki (na 5 litrowy słoik):
  •  3-4 kg ogórków gruntowych
  •  2 litry wody
  •  2 kopiaste łyżki soli
  •  1 główka czosnku
  •  pęczek kopru (kilka kwiatostanów)
  •  większy korzeń chrzanu
  •  liść chrzanu
  • ew. liście wiśni, dębu



Wykonanie:
  1. Zagotować w garnku 2 litry wody, dodać 2 czubate łyżki soli morskiej (najlepiej gruboziarnistej). Ostudzić.
  2. Ogórki, koper i chrzan dokładnie umyć. Chrzan pokroić na kilka kawałków. Główkę czosnku podzielić na ząbki. 
  3. Ogórki możemy zapakować do dużego słoja, kamionki lub kilku słoiczków w zależności, czy chcemy zajadać się ogórkami małosolnymi, czy kiszonymi i w zależności od czasu, w jakim chcemy je spożyć. Do zapraw na 'tu i teraz' najlepsza jest kamionka. Jednak na zaprawy na zimę konieczne są słoiki. 
  4. Na sam dół słoja wrzucić 1/3 część pęczka kopru,  kawałek chrzanu. 
  5. Ogórki dość ciasto układać w słoju, najlepiej w pozycji pionowej. Co jakiś czas dorzucać po jednym ząbku czosnku.  W połowie słoja znów wrzucić koper i chrzan. Dalej układać ogórki. Na samej górze ułożyć resztę kopru, chrzanu oraz ewentualnie liście dębu lub wiśni (by ogórki były przykryte).
  6. Zalać całość wcześniej przygotowaną letnią wodą z solą, ogórki powinny być zakryte. Jeśli w słoju lub kamionce jest luz, należy na samej górze umieścić talerzyk i czymś go docisnąć, by ogórki nie miały możliwości wypłynięcia. Przy zaprawach w słoikach, nie ma takiej potrzeby.
  7. Ogórki należy odstawić w  nienasłonecznione miejsce. Za ok. 2-3 dni ogórki małosolne będą już gotowe do spożycia - woda zacznie mętnieć. Każdy następny dzień będzie powodował przemianę ogórków małosolnych w bardziej kiszone.




Polecam również przepis na: ogórki konserwowe




Jeśli ten post okazał Ci się przydatny, bądź to danie wpadło Ci w oko - miło mi będzie jeśli polubisz bloga oraz klikniesz +1 Google. Z góry dziękuję! ;-)



7 komentarze:

  1. Bardzo przydatny wpis :) Na pewno skorzystam z niektórych praktyk - sama robiłam to nieco inaczej.

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja zalewam zimną woda, ładnie się trzymaja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma różnicy czy zalejemy letnią, czy zimną - smakują tak samo. Niektórzy twierdzą, że dzięki ciepłej wodzie ogórki szybciej się kiszą. Ja zalewam letnią, bo po przegotowaniu wody nie chce mi się czekać aż woda będzie zimna, a kranówą miastową bez obróbki termicznej wolałabym ich nie zalewać :) No ewentualnie pozostaje zalewanie wodą butelkowaną :)

      Usuń
    2. ja gorącoą zalewam jak malusie ogórki to już pod koniec drugiego dnia są całkiem całkiem :0

      Usuń
  3. ja też zimną wodą zalewam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja zawsze część robię w małej kamionce, bo ogóreczki małosolne to coś co uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis. Coraz bardziej mam ochotę zabrać się za przetwory.

    OdpowiedzUsuń

Obserwatorzy

Co dobrego można ugotować z:

Alkohol (1) Ananas (6) Andrzejki (1) Arbuz (5) Aromat do ciasta (1) Aronie (2) Awokado (2) Babeczki Muffiny Cupcakes (3) Babka (1) Bagietka (2) Banan (2) Banany (2) Barwniki spożywcze (6) Bazylia (28) Biała czekolada (2) Biała kapusta (9) Białe wino (5) Białka (2) Biały pieprz (6) Biszkopt (1) Biszkopty (3) Bita śmietana (3) Boczek parzony (10) Boczek świeży (1) Borowiki (1) Borówka amerykańska (2) Botwinka (1) Brązowy cukier (2) Brokuły (18) Brzoskwinie (1) Budyń (1) Budyń czekoladowy (1) budyń śmietankowy (3) Budyń waniliowy (2) Bulion (8) Bulion warzywny (5) Bułka tarta (12) Bułki (10) Buraki (4) Camembert (7) Cannelloni (2) Cappuccino (4) Cebula (50) Cebula dymka (5) Chleb (3) Chrzan (6) Ciabatta (3) Ciasta (1) Ciasteczka (3) Ciastka Floretki (1) Ciasto francuskie (11) Ciasto na pizzę (5) Ciasto parzone (1) Coca cola (1) Cukier (108) Cukier puder (36) Cukier trzcinowy (1) Cukier waniliowy (26) Cukinia (3) Curry (1) Cykoria (1) Cynamon (2) Cytryna (20) Czarne oliwki (8) Czekolada (4) Czekolada gorzka (1) Czekolada mleczna (3) Czereśnie (3) Czerwona Cebula (11) Czerwona Papryka (26) Czerwone porzeczki (1) Czosnek (59) Dania na Wielkanoc (1) dania sylwestrowe (1) Delicje (3) Dla dzieci (2) Dla liczących kalorie (6) Domowa piekarnia (1) Dorsz (2) Drożdże (21) Drób (1) Ekstrakt cytrynowy (3) Ekstrakt z wanilii (9) Escarola (1) Espresso (1) Farsz (1) Farsz ze szpinaku (4) Fasolka szparagowa (2) Fast food (6) Faworki (1) Feta (10) Frisee (1) Frytki (1) Galaretka (1) Galaretka agrestowa (1) Galaretka kiwi (2) Galaretka owocowa (2) Galaretka pomarańczowa (3) Galaretka rubinowa wielosmakowa (1) Galaretka wiśniowa (4) Gałka muszkatołowa (5) Gorczyca (2) Gorzka czekolada (2) Goździki (1) Granat (5) Groch łuskany (1) Groszek zielony (2) Gruszki (1) Grzanki (2) Grzanki czosnkowe (1) Grzyby (6) Hamburgery (5) Herbata (1) Herbatniki (1) Imbir (1) Indyk (4) Jabłko (7) Jagody (4) Jajka (129) Jogurt (1) Jogurt ananasowy (1) Jogurt grecki (8) Jogurt naturalny (24) Kajmak (1) Kakao (17) Kalafior (4) Kalmary (1) Kamień do pieczenia pizzy (1) Kapusta kiszona (3) Kapusta pekińska (7) Kasza jęczmienna (1) Kawa (2) Kawa rozpuszczalna (1) Kefir (2) Ketchup (7) Kiełbasa biała (1) Kiełbasa jarmarczna (1) Kiełbasa podwawelska (2) Kiełbasa śląska (1) Kiełki brokuła (1) Kiełki rzodkiewki (4) Kinder Bueno (1) Kiwi (2) Kminek (5) Kolacja (1) Kolba kukurydzy (3) Kolendra (1) Koncentrat pomidorowy (7) Konfitura wiśniowa (1) Koper (2) Koper włoski (1) Koperek (14) Korpus kurczaka (1) Kostka rosołowa (6) Kotlety (2) Kotlety mielone (3) Kotlety wołowe (3) Kozi serek (1) Krakersy (1) Krem do babeczek (2) kruche ciasto (2) Kubuś zielony (1) Kuchnia meksykańska (1) Kuchnia włoska (5) Kukurydza (19) Kura (1) Kurczak (11) Kurki (4) Kwasek cytrynowy (5) Kwaśna śmietana (25) Lentilki (1) Likier kawowy (2) Limonka (1) Lipa (1) Liście dębu (1) Liście wiśni (3) Liść laurowy (20) Lody (1) Lód (1) Lukier królewski (2) Łopatka wieprzowa (1) Łosoś (5) M&Ms (3) Maggi (3) Majeranek (7) Majonez (38) Mak (3) Makaron (8) Makaron Conchiglioni (1) Makaron kokardki (1) Makaron mini kolanka (1) Makaron spaghetti (6) Makaron świderki (2) Maliny (6) Mandarynki (2) Marchew (30) Marchewka baby (1) Margaryna (5) Marmolada (4) Marmolada jagodowa (1) Marmolada różana (1) Martha Stewart - przepisy (2) Masa krówkowa (1) Mascarpone (6) Masło (87) Masło czosnkowe (2) Maślanka (8) Mąka (20) Mąka kukurydziana (2) Mąka pełnoziarnista (1) Mąka pełnoziarnista żytnia (2) Mąka pszenna (79) Mąka pszenna pełnoziarnista (1) Mąka pszenna tortowa (12) Mąka tortowa (6) Mąka ziemniaczana (12) Melon (2) Mieszanka sałat (3) Mięso drobiowe (2) Mięso mielone (7) Mięso wieprzowe (1) Mięso wołowe (1) Mięta (11) Migdały (3) Mini-mozzarella kulki (2) Miód (20) mix sałat (3) mix sałat z roszponką (3) Mleko (51) Mleko skondensowane (3) Mleko w proszku (1) Młoda kapusta (1) Młode ziemniaki (2) Mozzarella (18) Musztarda (16) Naleśniki (6) Naleśniki słodkie (1) Naleśniki wytrawne (4) Nalewki (1) Natka pietruszki (21) Nektarynki (1) Nuggetsy z kurczaka (1) Nutella (1) Obiad (8) Obiad za 10zł (1) Obiad za 5zł (1) Ocet (6) Ocet balsamiczny (2) Ocet dębowy (1) Ocet winny (8) Odchudzanie (1) Ogórek gruntowy (3) Ogórek świeży (16) Ogórki (3) Ogórki kiszone (11) Ogórki konserwowe (6) Olej (59) Olej z pestek winogron (3) Oliwa z oliwek (85) Oliwa z pestek winogron (1) Omlet (1) Oponki (1) Oponki bez sera (1) Oregano (16) Oreo (1) Orzechy (1) Orzechy włoskie (3) Orzeszki ziemne (2) Ostra papryka (12) Otręby orkiszowe (1) Owoce morza (1) Ozdoby cukiernicze (2) Pałki z kurczaka (1) Papryka Chili (6) Papryka konserwowa (3) Parmezan (1) Parówki (2) Pasta jajeczna (4) Pasta z tuńczyka (1) Pączki (1) Pestki słonecznika (1) Pieczarki (11) Pieczywo (2) Pieprz (126) Pieprz cytrynowy (2) Pieprz czarny ziarnisty (2) Pieprz kolorowy (4) Pierogi (1) Pierś z kurczaka (41) Pietruszka (12) Pistacje (3) Pizza (12) Płatki kukurydziane (1) Płatki kukurydziane miodowe (1) Podgrzybki (1) Podsumowanie (2) Podudzia z kurczaka (1) Pomarańcza (5) Pomidorki cherry (2) Pomidorki koktajlowe (11) Pomidorki koktajlowe cherry (3) Pomidory (27) Pomidory w puszce (6) Por (17) Poradniki (1) Posypka cukrowa (2) Potrawy wielkanocne (1) Powidła śliwkowe (1) Proszek do pieczenia (38) Przecier pomidorowy (1) Przekąski (1) Przekąski na imprezę (6) przekąski sylwestrowe. (1) Przepisy KFC (1) Przepisy Lidl (1) Przepisy na Boże Narodzenie (9) Przepisy na Sylwestra (2) Przepisy Okrasy (1) Przepisy wielkanocne (2) Przyprawa do kurczaka pikantna (2) Przyprawa do piernika (4) Przyprawa do ziemniaków (1) Przyprawa Gyros (8) Przyprawy do sałatek (1) Pstrąg (2) Rabarbar (3) Rodzynki (3) Roladki (1) Roladki drobiowe (1) Rostbef wołowy (1) Roszponka (2) Rozmaryn (2) Rukola (4) Ryba (8) Ryż (4) Rzeżucha (1) Rzodkiewki (6) Salami (2) Salami Chorizo (1) Sałata (3) Sałata karbowana (2) Sałata lodowa (12) Sałata masłowa (2) Sałatka owocowa (1) Sałatka z zupek chińskich (1) Sałatki i surówki (34) Schab (5) Schoko-Malzkugeln (1) Seler (9) Seler konserwowy (2) Ser (3) Ser Cheddar (2) Ser Grana Padano (1) Ser pleśniowy (2) Ser pleśniowy niebieski (2) Ser topiony (2) Ser żółty (24) Serduszka drobiowe (1) serek Almette (4) serek Delikate (1) Serek homogenizowany (1) Serek kremowy (2) Serek Philadelphia (1) Serek topiony (2) Sernik (1) Sezam (5) Siemię lniane (2) Skórka cytryny (1) Skrobia (1) Skrobia ziemniaczana (1) Słodka papryka (26) Słonecznik (2) Smalec (1) Soda oczyszczona (9) Sok jabłkowy (1) Sok pomidorowy (2) Sok z cytryny (38) Sok z jagód (1) Sok z pomarańczy (2) Sos (11) Sos beszamelowy (1) Sos czosnkowy (4) Sos do pizzy (9) Sos do sałatki (1) Sos holenderski (3) Sos miodowo musztardowy (2) Sos pieczeniowy (2) Sos pieczeniowy ciemny (2) Sos pomidorowy (6) Sos salsa (2) Sos serowy (2) Sos słodki chili (4) Sos słodko - pikantny (6) Sos słodko kwaśny (5) Sos sojowy (5) Sos winegret (1) Sos włoski (2) Sól (214) Sól. (1) Spirytus (2) Surimi (1) Suszone grzyby (1) Suszone pomidory (7) Sylwester (2) Sylwester. Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. Dania na Sylwestra. Menu na Sylwestra. Menu sylwestrowe (1) Szalotka (2) Szczypiorek (15) Szparagi (9) Szparagi białe (4) Szparagi zielone (3) Szpinak (7) Szynka (1) Szynka biała (1) Szynka drobiowa (2) Szynka parmeńska (2) Szynka szwarcwaldzka (7) Szynka wieprzowa (1) Szynka z indyka (1) Śledzie (2) Śliwki (2) Śliwki Herman (1) Śliwki suszone (1) Śliwki węgierki (2) Śmietana kremówka (49) Śniadanie (1) Tarta (1) Tłusty Czwartek (3) Tort (1) Tortellini (3) Tortilla (8) Truskawki (1) Tuńczyk (4) Twarożek (3) Twaróg (biały ser) (6) Tymianek (14) Udka z kurczaka (2) Urodziny (1) Vegeta (5) Wafelki na lody (1) Walentynki (1) Wanilia (1) Wątróbka drobiowa (2) Wędzona makrela (1) Wędzonka (1) Wędzony indyk (1) Wędzony kurczak (8) Wędzony łosoś (12) Wędzony ser (1) Wielkanoc (3) Wigilia (1) Winogrona czerwone (fioletowe) (1) Wiórki kokosowe (2) Wiśnie (2) Woda (23) Woda gazowana (1) Woda mineralna (2) Wołowina (3) Zakwas z mąki żytniej (1) Ziarna Słonecznika (1) Ziele angielskie (20) Zielona Papryka (4) Zielone oliwki (3) Ziemniaki (15) Zioła (3) Zioła do sałatek (5) Zioła prowansalskie (1) Zioła włoskie (3) Zjedz ciasteczko (2) Zupa (4) Zupki chińskie (3) Żeberka (1) Żelatyna (12) Żółta papryka (2) Żółtko (11) Żurawina (3)
 

Google+ Followers